kamperfoelieKamperfoelie, ook wel geitenblad genoemd, is een geslacht van slingerplanten en struiken. De planten slingeren zich om andere planten en bomen heen. Ze komen voor in diverse kleuren en soorten. Kamperfoelie bloeit lang, geurt heerlijk en is ook nog eens fraai om te zien. Vooral ’s avonds hebben de bloemen van de kamperfoelie een sterke zoete geur. Kamperfoelie is een bosrandplant die van nature voorkomt in de Nederlandse bossen.

 

De meeste soorten geschikt voor ons klimaat, zijn bladverliezend of halfbladhoudend. Het is een gemakkelijke plant die zowel in de schaduw als in de zon geplaatst kan worden. Als de plant in de schaduw geplaatst wordt zullen er minder bloemen in komen. De wortel van de kamperfoelie houdt van schaduw en de ranken van licht. Plaats daarom een steen of plankje schuin tegen de stam. De meeste soorten bloeien in juni en juli.

AANPLANTEN & BEMESTING

Kamperfoelie houdt van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en flink humus bevat. Het is een kalkminnende plant. Bemest de kamperfoelie in het najaar met eenvoudige compost. Zorg verder dat de plant ergens tegen op kan klimmen.

SNOEIEN VAN DE KAMPERFOELIE

Snoeien van de kamperfoelie kan het beste half maart. Oude en lange stelen kunnen verwijderd worden en dit zal de bloei bevorderen en nieuwe takken en scheuten opleveren.

ZIEKTEN

kamperfoelie closeup

Kamperfoelie is gevoelig voor bladluis en meeldauw. Bladluis kan eenvoudig bestreden worden. Er zijn bij tuincentra diverse biologisch afbreekbare middelen te koop. Je kunt echter ook zelf een mengsel van water, groene zeep en spiritus maken en daarmee de bladluis bestrijden.

MEELDAUW
Meeldauw overdekt het blad en de bloem van de kamperfoelie met een wit en pluizig dons. Meeldauw is een schimmel die je niet zo maar kwijt raakt. Er zijn echter diverse bestrijdingsmiddelen te verkrijgen.

 

BEPLANTING