groot kaasjeskruid l2Het groot kaasjeskruid is voor sommigen pas bekend geworden door de moestuintjes-actie van Albert Heijn. Het is een 1-1,5m hoge vaste plant die ook wel hemdsknoopjes, kattenwasjes, kerkbloem of pastellakens genoemd wordt. De Latijnse benaming is ‘Malva sylvestris’. Ze komt eigenlijk overal in Europa wel voor en wordt ook in de Achterhoek vaak aangetroffen langs warme bermen, wegranden, hagen en muren. Het groot kaasjeskruid bloeit van de late lente tot in de herfst met prachtige violet of paarse bloemen.

Het is daardoor een uitstekende plant voor uw siertuin en bovendien nectarplant voor bijen en hommels. De bloem van het Groot kaasjeskruid is overigens ook eetbaar en bron van vitamine A, vitamine C, vitamine B1 & B2 en ze bevat eveneens caroteen.

AANPLANTEN & BEMESTEN

Het groot kaasjeskruid laat zich gemakkelijk kweken in de tuin. Ze vragen een goed gedraineerde en enigszins arme grond die best wat zuur mag zijn. U plant het groot kaasjeskruid fraai in borders en rotstuinen. Plant ze in rijen die ca. 25 cm uit elkaar staan op een plek in de zon met halfschaduw. De zaaitijd is in april.

SNOEI

De plant heeft te lijden van natte winters en wordt daardoor meestal maar een paar jaar oud, maar na de bloei terugsnoeien/uitdunnen kan de levensduur verlengen.

ZIEKTEN

Alhoewel het groot kaasjeskruid dus wel gevoelig is voor natte winters, heeft de plant voor zover bekend nauwelijks te lijden van ziekten of parasieten.

Heeft u meer planten uit de AH moestuintjes-aktie waarover u graag wat aanvullend advies wilt?

 

BEPLANTING