blauwe passiebloem lPassiebloem (passifloraceae) is een geslacht van vooral overblijvende en meestal klimmenplanten met ranken. In Nederland zie je vooral de groenblijvende Blauwe passiebloem (Passiflora caerule) die als tuinplant (maar ook als kamerplant) verkocht wordt. Deze klimplant met opgekrulde hechtranken is bekend van de 7 tot 9 cm grote bloemen en heeft haar natuurlijke verspreidingsgebied in Latijns Amerika. De ranken kunnen in een jaar wel tot zes meter groeien. Bloeitijd heeft de blauwe passiebloem van juni t/m november.

AANPLANTEN & BEMESTING

Plaatsing tegen een houten klimrek, pergola of draadpaneel, in goed waterdoorlatende grond op het zuiden, zal ze met overvloedige bloei belonen. Woont u in de Achterhoek en wilt u een maatwerk-advies (m.b.t. uw passiebloem)? Neem contact op!
De plant is redelijk winterhard (tot ruim 10 graden vorst) maar het is toch verstandig haar bij vorst met bladeren af- te dekken om haar tegen langduriger vrieskou te beschermen. Bij het uitblijven van strenge winters zal ze echter al snel gaan woekeren en langdurige strenge vorst zal ze waarschijnlijk niet overleven. De plant kan het beste vermeerderd worden d.m.v. stekken.
Wanneer u de passiebloem in een pot houdt, is het verstandig haar binnen te laten overwinteren.

SNOEI VAN DE PASSIEBLOEM

Om de groei te beperken kunt u in de lente na de laatste vorst snoeien door met een snoeischaar dunne of dicht op elkaar groeiende zijstengels en takken weg te knippen. De bloemen verschijnen vervolgens op de taken die in het jaar zelf worden gevormd.

De planten die in een pot gehouden worden kunnen het best gesnoeid worden voordat je ze in het najaar naar binnen haalt. U kunt - voordat de planten weer naar buiten mogen - nog even de in de winter afgestorven en verzwakte takken weg snoeien om de plant vervolgens eventueel nog te verpotten.

blauwe passiebloem smZIEKTEN

Mits op de juiste plaats geplant, zal de passiebloem weinig last hebben van ziekten. Maar ze is vatbaar voor wolluizen, meeldauw en spinmijt. Hiervoor zijn de gebruikelijke middelen in de handel.
Wilt u dat wij u in de Achterhoek e.o. komen bezoeken voor een maatwerk advies?

BEPLANTING