vlinderstruik klDe vlinderstruik (buddleja Davidii), in het Nederlands ook wel herfstsering genoemd, valt onder de heesters. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat de plant zoveel vlinders aantrekt. De bloemen lijken op die van de sering, alhoewel ze helemaal geen familie zijn. Van juli tot september bloeit de plant met langwerpige geurende bloemen, in de kleuren paars, wit en roze. Het is een rijke en langdurige bloeier. Een vlinderstruik kan geen strenge vorst verdragen en is meestal bladverliezend. 

De plant wordt ongeveer drie meter hoog en is daarom geschikt voor elke tuin. Er is een rijk assortiment aan verschillende soorten vlinderstruiken in vele vormen en kleuren verkrijgbaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vlinderstruik in veel Europese tuinen een plekje heeft.

AANPLANTEN & BEMESTING

Een vlinderstruik kun je het beste in het voorjaar of najaar planten, het mag in ieder geval niet vriezen. De vlinderstruik heeft houdt van een warme zonnige plaats. Op een goed doorlatende grond met organisch materiaal groeit hij uitstekend maar zelfs op schrale zandgrond kan hij gedijen. De plant stelt niet veel eisen maar staat echter niet graag op een natte plaats of in zure grond. In het voorjaar kun je de plant wat organische mest geven, en verder houdt de plant van kalk. Een vlinderstruik wordt niet zeer oud maar kan gemakkelijk vermeerderd worden. Zet in het voorjaar eenvoudig de afgeknipte en circa 20 centimeter lange takken in de vochtige grond.

SNOEIEN VAN DE VLINDERSTRUIK

Een vlinderstruik moet jaarlijks diep gesnoeid worden om een welige bloei te behouden en te bevorderen. De takken kunnen echter bevriezen dus snoei de struik pas in het voorjaar. Snoei de plant terug tot zo’n 30 centimeter hoogte. Verwijdering van de uitgebloeide bloemen zorgt ervoor dat de struik langer bloeit.

vlinderstruik klZIEKTEN

De vlinderstruik is een weinig veeleisende plant en heeft niet veel last van ziekten. Tijdens een droge zomer echter kan de plant last krijgen van spint, waarvoor een liefst biologisch bestrijdingsmiddel kan worden aangewend.

BEPLANTING