hostaDe Hosta, in het Nederlands ook wel hartlelie genoemd, valt onder de aspergefamilie. De hartlelie is een prachtige vaste tuinplant die oorspronkelijk vooral in een schaduwrijke omgeving geplant werd. Inmiddels bestaan er 25 tot 40 soorten, die het overal in de tuin goed doen. De hosta is bekend om zijn aantrekkelijke, volle blad en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Variërend in de kleuren donkergroen, lichtgroen, blauwgrijs en wit of geel gevlekt. Hartlelies bloeien in de zomermaanden met bloemen op hoge stengels, die uit het gebladerte verrijzen. De klokvormige bloemen verschijnen in de kleuren van wit tot paars.

AANPLANTEN & BEMESTING

Hartlelies houden van een vruchtbare, vochtige, goed doorlatende bodem. Plant de hosta in het voorjaar in een ruim gat met luchtige grond. Het beste kun je de plant in een goeie laag compost zetten, zodoende blijft de vochtgraad op peil. Nadien bemest je de plant ieder voorjaar met een hoop bladaarde of compost en de hosta blijft in topvorm. Afhankelijk van het soort hosta dient de plant in de schaduw, halfschaduw of in de zon aangeplant te worden. Verder houdt de plant van organische mest en niet te droge grond.
Hartlelies komen het beste tot hun recht als groepsgewijs geplant worden. Dus plant daarom een aantal van dezelfde soort bij elkaar, of combineer groepjes van dezelfde kleur, met hosta’s van een andere kleur.

SNOEIEN VAN DE HOSTA?

Een hosta hoeft niet gesnoeid te worden. Het is wel mooier om de uitgebloeide stengels na de bloei weg te halen. De hosta is winterhard maar wel bladverliezend. Zodoende sterft in de herfst het blad langzaam weg. Daarom kun je, indien gewenst, het gebladerte ook begin oktober weghalen.

ZIEKTEN & PLAGEN

Hosta’s zijn geliefd bij slakken, die graag van de bladeren eten. Dus lelijke gaten in het prachtige gebladerte zijn het gevolg. Eer zijn verschillende natuurlijke middelen tegen vraatzuchtige slakken die allen meer of minder populair zijn. Een ervan is het plaatsen van gedroogde geplette eierschalen rond de plant. Slakken kruipen niet graag over een bodem met scherpe kantjes. Een andere mogelijkheid is het ingraven van een plastic bekertje met bier vlak naast de plant, maar garantie geven deze 'oplossingen' niet.

 

BEPLANTING